2013. október 19., szombat

Capitolium


A turisták másik fontos állomása, a Capitolium (United States Capitol). Ez az Egyesült Államok Kongresszusa, ahol a törvényhozás zajlik, az amerikai nép és az amerikai törvényhozás fontos szimbóluma. Tervezője William Thornton, akit elsősorban a párizsi Louvre inspirált. 1793-ban kezdték építeni és először 1800. november 17-én ülésezett itt a Kongresszus, miközben az építkezés még folytatódott. A Capitolium falfestményei az amerikai történelem fontos pillanatait örökítik meg. A Rotunda, a régi szenátus, a Legfelsőbb Bíróság termei, valamint a kriptában lévő múzeum is különleges nevezetességnek számítanak.

 Virtuális túrát itt lehet tenni >>> katt >>>
Az útikönyvek kiemelik, hogy a környéket milyen nagyon áthatja a hatalom és a történelem légköre, ami köszönhető annak, hogy az épületek többsége már a XVIII. század óta itt áll (ezt azért érdemes összevetnünk az európai léptékkel) és sok fontos esemény helyszínéül szolgáltak. Valóban, a hatalmas terek elképesztőek és monumentálisak az épületek (itt meg pont az Európában megszokott zsúfoltság és kisebb méretek miatt esik le az állunk), tényleg minden tiszteletet és elragadtatást vált ki az emberből.


A Capitolium a National Mall parkos sugárút keleti végén, a Capitolium-dombon (Capitol Hill) található. Ez egyúttal a várost négy negyedre osztó tengelyek találkozási pontja is.  A Capitol Hill a sok apró boltocskával, kávézóval, bárral arra csábít, hogy beüljünk egy teára, kávéra, sütire, míg a parkos városrészek kiváló lehetőséget nyújtanak egy-egy kiadós sétára vagy éppen piknikezésre. Húsvét idején a Capitol Hill egy egyhetes, hangulatos húsvéti vásárnak ad helyet, ahol finom ételeket, kézműves termékeket, különleges ruhákat, ékszereket és egyéb érdekességeket lehet vásárolni.

A közelben találhatóak még az Union Station üzletei is, melyek kiváló helyek nézelődésre, vásárlásra, kötetlen beszélgetésre. Ezeket a boltokat feltétlenül vegyük célba:
-         Discovery Channel Store, ahol lélegzetelállító tudományos és természetbarát ajándékokat lehet beszerezni a gyerekeknek.
-         Sam Goody, ahol filmek, zenék és játékok sokasága kapható.
-         Godiva, a finom csokik boltja. (Ne álljunk ellen!)

 Érdekességek:

-        Elterjedt egy olyan városi legenda, hogy Washington D.C. épületeinek magassága nem haladhatja meg a Capitolium magasságát (88 m). Ez könnyen megcáfolható, hiszen a Capitolium „csak” az ötödik legmagasabb épület a városban. Ugyanakkor tény, hogy vannak szigorú magassági előírások, nem véletlen, hogy sok más amerikai nagyvárossal ellentétben itt nincsenek felhőkarcolók.
-        A Capitolium egyik termében áll John C. Calhoun szobra. A szobor megsérült az 1998-as lövöldözés során és jobb lábán ma is jól látható a becsapódó töltény nyoma. A szobor hátsó részén is vannak nyomai a szerencsétlen esetnek.
-        A Capitolium boltozatában található egy felfelé, a tetőre vezető lépcső, melynek 365 lépcsőfoka van, ezek mindegyike az év egy-egy napját hivatottak szimbolizálni.

Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_Capitoliuma
Julie Tate: Városjárók zsebkalauza / Washington D.C.
National Geographic



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése