2013. október 5., szombat

A Fehér Ház

Ahogy a legtöbb Washingtonba látogató turistának, úgy a mi utunk is először a Fehér Házhoz vezetett. Nézzük hát meg mit érdemes tudni róla, először útikönyv stílusban, aztán jöhetnek az érdekességek.


A Fehér Ház (the White House) az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakó- és munkahelye Washington D.C.-ben. Tervezője az ír származású James Hoban.
Pontos címe:
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington D.C., 20500
USA

Az épület kódneve az amerikai titkosszolgálaton belül: Crown (Korona).
Legfontosabb tudnivalók:

1783. szeptember 3-án született meg hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok, fővárosa először Philadelphia, majd rövid időre New York lett. Az újonnan megalakult állam kormányának új székhelye, az 1791. szeptember 9-ére megépült új metropolisz lett, melyet az Amerikai Egyesült Államok első elnökéről, George Washingtonról neveztek el. Az ő lakhelye már a mai Pennsylvania Avenue egyik északnyugati telkén volt, de sajnos ő maga sohasem lakhatott az akkor még csak épülő Fehér Házban. Ott először a második elnök, John Adams lakott. Ekkor még egyébként nem volt fehér színe, mert barnás-szürkés árnyalatú homokkőből épült és csak később festették fehérre. Ezután a Fehér Ház elnevezés még jó darabig csak becenév volt és hivatalossá csak 1901-ben tette Theodore Roosevelt elnök. Innentől már az elnöki levelek és borítékok fejlécén is ez a felirat és az épület sematikus képe szerepel. (Korábbi elnevezései: Elnöki Palota, Elnöki Kúria, Igazgatói Kúria stb.)

Mára a Fehér Ház egy 7 hektáros parkban található, van saját színházterme, tenisz- és futópályája, uszodája és helikopter-leszállója, sőt saját bowlingpályája is. Belső elrendezése és a dekorációk elsősorban az elnök-feleségekhez kötődnek. A két legfontosabb helyiség az Ovális Iroda (Oval Office), ahol az elnök dolgozik és a legtöbbet tartózkodik, valamint a Keleti Szoba (East Room), ahol a Washingtont ábrázoló festmény található, továbbá itt volt felravatalozva Abraham Lincoln, valamint itt tartják leköszönésükkor az elnökök búcsúztató bálját. A Fehér Ház egy része látogatható fél éves előjegyzéses alapon, más részei pedig a szigorúan titkos kategóriába esnek.

Amikor először elmentünk megnézni a világ legjelentősebb hatalmi központját, meglepődve tapasztaltuk, hogy egy kedves, békés, tágas parkokkal és terekkel körülvett épületről van szó és rengeteg mókus ugrándozik a fákon, bokrokon, akik egyáltalán nem félnek az emberektől, sőt még az odadobott szendvicsdarabkánkért is odajöttek és simán megették.

Inside the White House egy szuper kis betekintő a Fehér Házba, képek, videók, interjúk (angolul) egy kattintásra >>> Inside the White House video

A Fehér Ház hivatalos weboldala pedig ez: http://www.whitehouse.gov/

Tudtad?

-         Az amerikai húszdolláros bankjegy hátoldalán a Fehér Ház képe látható.
-         Jacqueline Kennedy engedett először bepillantást a nagyközönségnek a Fehér Házba a televízión keresztül.
-         A Keleti Szárnyat eredetileg azért építették, hogy elrejtse egy földalatti bunker építésének nyomait. Itt található a vészhelyzetek esetére épített elnöki irányító központ (Presidential Emergency Operations Center).
-         1999-ben kezdődött Az elnök emberei (The West Wing) című televíziós sorozat, mely bemutatja a nyugati szárnyban dolgozó személyzet mindennapi életét, munkáját. (Nem valóságos emberekkel és témákkal.)

Érdekességek és vicces tények:

-         a Fehér Házban 132 szoba, 35 fürdőszoba, 28 kandalló, 8 lépcsőház és 3 lift található,
-         több elnöki gyermek is keresztül görkorizta a Fehér Ház szobáit,
-         Lincoln elnök fia például saját házikecskéihez kötözött széken száguldott keresztül a Keleti Szobán,
-         a Fehér Ház több tűzvészen és újratervezésen is átesett,
-         W. H. Taft elnök idején (1909-1913) is szükségessé vált némi átalakítás, mivel ő volt a legnagyobb, ill. méretesebb elnök, hiszen kb. 150 kilós volt és ez okozott némi nehézséget. Egyszer ugyanis beszorult a fürdőkádba és hogy ez ne ismétlődhessen meg, végül egy sokkal nagyobbat kellett beépíteni a régi kád helyett.
-        Ugyanő volt az is, aki annyira szerette a tejet, hogy hozatott egy tehenet, amely aztán ott legelészett a Fehér Ház füvén.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése