2013. november 26., kedd

Hálaadás, azaz Pulyka Nap

Most pedig alig, hogy elmúlt Halloween és eltűntek a polcokról a tökök és a csontvázak, máris itt vannak a csoki mikulások, a karácsonyi dekorációk és….. a pulykák. J Igen, közeledik a Hálaadás (Thanksgiving) és annak nélkülözhetetlen velejárója a pulyka. Mi is a Hálaadás és mi van a pulykákkal? Mivel számunkra ez egy meglehetősen ismeretlen ünnep, kíváncsiak voltunk hogy is van ez.
A Hálaadás egyértelműen Észak-Amerika egyik legjelentősebb ünnepe, az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják. A hagyomány szerint ilyenkor az emberek, a sikeresen befejezett őszi betakarítás után, hálát adnak Istennek a jó termésért. Nálunk az idén tehát 2013. november 28-án van.

Szóval a pulyka olyannyira meghatározó eleme az ünnepnek, hogy a Hálaadás napját kimondottan Pulyka-napnak (Turkey-Day, T-Day) is szokták nevezni. De ami igazán állati, hogy minden évben, a Hálaadás napján az Amerikai Egyesült Államok elnöke „kegyelmet ad” egy pulykának. (Ez az egy pulyka magában valószínűleg szintén hálát ad Istennek, de a többi, hát…) Szóval a többi pulykából vacsora lesz. A tradicionális fogáshoz jár még krumplipüré, áfonyaszósz, zöldbab és sütőtöktorta. A legtöbb család nem is tér el ettől a menüsortól, csak kevesen próbálnak újítani, ill. vannak a tradíciótörők, akik húsmentes, mitöbb ayurvédikus változatokkal rukkolnak elő. És vannak olyan családok (pl. mi), ahol mindezeket össze kell hangolni, huhhhJ

Az interneten rengetek receptet lehet találni, az üzletekben a polcok roskadoznak a pulykák alatt, rengeteg az áfonya, a sütőtök és minden fontos fűszert és hozzávalót könnyedén be lehet szerezni. A boltok többféle alternatívát is kínálnak, hiszen vannak akik szívesen és lelkesen sütnek-főznek és költenek is rá, míg mások nem szeretnek vagy nem tudnak erre túl sok időt és/vagy pénzt költeni.
Az egyik áruházláncnál például ezeket a variációkat lehet megvenni vagy megrendelni:

A) Premium Pulyka Vacsora $ 135
Ez a full extrás változat, van benne pulyka, krumpli, zöldbab, sütőtök, áfonya, fűszerek és még egy spenótos különlegesség is, mindez 10-12 főre. 2-3 órás sütést-főzést igényel.

B) Hagyományos Pulyka Vacsora $ 89
Fenti megoldás egyszerűbb és kisebb változata, spenótos finomság nélkül, 8-10 főre. Szintén 2-3 órás sütés-főzéssel.

c) Teljesen előfőzött-sütött családi csomag $ 52
Minden előre bedobozolva, lefóliázva, csak újra kell melegíteni: sütőtökös-spenótos doboz, krumplipüré doboz, fűszer doboz, nagyon finom mártás nagyon guszta dobozban, na meg a pulyka. (Íííí.) Ja, ez 4-6 személyre kínál idő- és energiatakarékos megoldást.

+1) Amikor felhívod a megadott telefonszámot és vagy eleve elkészítik és készen házhoz szállítják neked vagy elkészítik az otthonodban.

És akkor Hálaadás a pulykán túl… azaz fontos még tudni, hogy ez a nap a legtöbb helyen munkaszüneti nap, a következő nap pedig a Fekete Péntek (Black Friday), amikor is óriási leértékelések vannak, hatalmas akciók és ez tulajdonképpen a karácsonyi nagybevásárlás kezdete is. Ekkor tehát sokaknak van négy napos hosszú hétvégéje (ugyebár nem a boltosoknak) és a gyerekeknek is ekkor van az iskolában őszi szünet, úgyhogy a legtöbben ilyenkor kihasználják az alkalmat és elutaznak családtagjaikhoz, fesztiválokra, parádékra, sőt ilyenkor komoly amerikai futball mérkőzéseket rendeznek. Érdekesség lehet például, hogy sok helyen rendeznek olyan futóversenyt, amelynek eleve az a neve, hogy Pulyka Kergetés (Turkey Chase), ilyenkor néhány ember pulykának öltözik J, mások pulykás sapiban futnak és vannak, akik csak úgy szeretnek futni és mivel közöttünk is vannak ilyenek, ezért hát mi is megnézünk egy ilyen futóversenyt. Úgyhogy ezek a napok rendívül forgalmasak, a tömegek elözönlik a boltokat, az utakat, a stadionokat és egyéb program helyszíneket, de a lényeg, hogy családdal vagy másokkal közösen jókat mulatnak, esznek, isznak. Egyébként elképesztő, hogy már most, sőt hetek óta mennyi ember és mennyit vásárol a boltokban, óriásira rakott kosarakkal és igazából irigylésre méltóan ráérősen, nyugisan költik a rengeteg pénzt. Mi legalábbis (egyelőre) még nem láttunk sorbanállós-elégedetlenkedős-beszologatós jelenetet. Ez biztos nem általánosan igaz mindig, mindenkor, de nekünk ezek a tapasztalataink.


Akkor hát, akárki, akárhol is van a világban, legyen boldog Hálaadás Napja (Happy Thanksgiving), legyen mindenki sokat a családjával, legyen finom vacsora az asztalon, legyen szép hétvégéje és érezze jól magát! És nem csak most, máskor is…. :)

Fotók::
http://www.bethesdanow.com
http://www.dvidshub.net


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése