2014. január 7., kedd

Támad a Polar Vortex!

A Washington Post egyik látványos képe
Sokan kértetek időjárás jelentést és kérdeztétek, hogy túléltük-e a hideget és mi a helyzet? Na szóval, igen, megérkezett a Sarki Örvény és nem kicsit, hanem naaagyon hideg van és mindenki fázik-zik-zik. Lefagy az ember arca, három zoknit kell húzni a csizmába, a sapkára még kapucni is kell és leginkább nem szabad hosszú időt tartózkodni a szabadban. Sok helyen, így a szomszédos Virginia államban bezárták az iskolákat, nálunk pénteken a hó miatt nem volt suli, de most éppen van. Kértek mindenkit, hogy ha teheti maradjon otthon, ne mozduljon ki, de mivel munkanap volt és iskola a gyerekeknek, így hát sokan kénytelenek voltak elindulni reggel a -17oC-ban. (Egyébként itt Fahrenheit-ben mérnek, amit meg kell szokni, és ha azt mondják, hogy 0 fok körül alakul a hőmérséklet, akkor az nem ad okot a megnyugvásra, mert az a mi mércénk szerint már majdnem -18 fok. Itt egy Fahrenheit-Celsius átváltó oldal.)

Ugyanakkor a leghidegebb légáramlatok elkerültek bennünket, mondhatni szerencsénk volt, hiszen tőlünk északra, sőt délre is, tulajdonképpen majdnem minden irányban sokkal zordabb volt az időjárás, simán mértek -40oC-okat is, brrrr. Az északi államok (Kanadáról már nem is beszélve), a keleti part, New York és környéke, Középnyugat és jó mélyen az ország közepe és azon is túl, messze délen, még Florida is szenved(ett) az ítéletidőtől. Volt, ahol órákra elment az áram, volt ahol csontig hatoló szél tombolt, az eltakarított hó percek alatt újratermelődött, úgyhogy az emberek nagy többségének nagy aggodalmat és bosszúságot okozott a hó és a fagy, mások pedig, főleg a gyerekek jókat szórakoztak és örültek az iskolaszünetnek. Az alábbi képen látható apuka a kisfiával épített egy jégkunyhót, feldíszítették, kicsit berendezték és még aludtak is benne:)


Nálunk már szerdára, csütörtökre sokkal jobb időt jósolnak, a hőmérő higanyszála holnapra már 0oC köré emelkedik. Utána már állítólag nem lesz ilyen hideg (eleve nem szokott, viszont ezt sem látták előre), úgyhogy majd kiderül… Ezen mindenesetre túl vagyunk… 
Miközben otthonról szinte tavaszias időjárásról érkeznek a hírek, úgy tudjuk, hogy néhány fa rügyezni kezdett és nő a hóvirág.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése