2014. július 9., szerda

Hangulatjelentés #2: fesztiválos és múzeumos

Július 4-e a legnagyobb nemzeti ünnep: Függetlenség Napja! Van erről sok hír, film, olvasmány, a gyerekek is sokat tanultak erről az iskolában. Idén ez a nevezetes nap péntekre esett és mi másnap, a szokásos hétvégi városnéző túránkra indultunk, mondhatni gyanútlanul, mert meg sem néztük a konkrét programokat, gondolván a nagy nap után romeltakarítás és helyreállítás zajlik majd a Mall-on, de nem! Nagyon örültünk a szerencsénknek, ugyanis egy hatalmas fesztivál kellős közepén találtuk magunkat, Kína és Kenya mutatkozott be Washingtonban. Volt ott minden, zene, ételek, életmód, az ország nevezetességei képekben vagy makettekben, kínai tánc, kenyai futó, kínai porcelán és kalligráfia, kenyai kunyhó és vadvédelmi ismertető, és még rengeteg minden. Színes kavalkád, tarka-barkaság, finom illatok, eszméletlen jó afrikai zene és rengeteg érdekesség. Beszéljenek a képek:

Kína ezzel a díszes fallal várta a látogatókat
Különleges kínai technikával (embroider), papírból készült terítő
A kínai hölgyektől a kínai számokat lehetett itt tanulni
Capitolium, Mall és Kenya :)
Hihetetlen, de flip-flop papucs anyagából készítenek állatfigurákat (újrahasznosítás)
Fűszeres illatok a levegőben, csupa finomság, nyamm...

Szintén újrahasznosítással (üvegből, kupakból, cserepekből) készül itt egy házikó
Kenyai kunyhó belülről

Itt írom le, hogy mennyire nagyon trópusi bír itt lenni az időjárás, kibírhatatlanul tűz a nap (ezen mindig meglepődünk!), szóval még annyit sétáltunk és nézelődtünk volna, de már majdnem megsültünk a napon, úgyhogy végül, sok már emberrel együtt, megpihentünk az árnyékban… aztán megnéztük a Természettudományi Múzeumot. Rengeteg a látnivaló, a természet szerelmeseinek egy mennyország, minden nagyon látványos: óriási T-Rex koponya, csontvázak, nagyra tátott cápa állkapocs, híres gyémántok, fantasztikus lepke pavilon, rovarok, emlősök, óceáni részleg és más csodák. Igazából kevés jó fényképet tudtunk készíteni, egyik sem adja vissza az eredeti látványt és hatást, nem érdemes őket mutogatni, de azért a múzeum híres jelképét, a bejárattal szemben található nagy látogató-csalogatót, a minden-gyerek-kedvencét, azaz a legendás elefántot megmutatjuk. Íme:

Az elefánt!
Na jó, még itt a T-Rex koponya is, ez még egy élvezhető kép. Itt látható, hogy igazából nincs is "rendesen" kiállítva, csak rácsok mögül lehet megkukkantani, mivel épp konzerválás alatt van a dinó többi "alkatrészével" együtt és épp folyik a nagy egész csontváz összeállítása. Ez egyébként olyan nagy munka, hogy a Dinoszaurusz Csarnokot, ahol őkelme lesz a fő attrakció, csak 2019-ben fogják megnyitni a látogatók előtt. Addig is íme a nagy koponya, ami azért így is elég látványos. A gyerekek nagyokat hüledeztek, meg mi is:)

T-Rex koponya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése