2014. június 5., csütörtök

Suli téma - újratöltve

Továbbra is slágertéma az iskola, még mindig sok kérdés érkezik ezzel kapcsolatban. Milyen tantárgyak vannak? Miben más? Mennyire tetszik a gyerekeknek? Mit mondanak ők? és még sok más. Most igyekszünk minél több kérdésre válaszolni és megkértük a gyerekeket is, írják le az élményeiket a suliról, úgyhogy pár szösszenetet tőlük is beszúrtunk a cikkbe. (A visszatérő olvasóknak néhány rész már ismerős lehet korábbi bejegyzésekből, de igyekeztünk minél több új információval és részlettel szolgálni).

 

Tehát itt más az iskolarendszer felosztása is. Az általános iskola kétfelé bomlik, az elementary school nagyjából az otthoni alsó tagozatnak felel meg, de 1-5. osztályosok tartoznak ide (illetve van egy előkészítő év is, ahova 5 éves kortól lehet járni), a middle school pedig a felsőnek, ide pedig 6. osztálytól járnak a gyerekek. A magániskolák persze lehetnek más beosztásúak is, de mi az államit ismerjük.

Ha valaki jön külföldről (vagy belföldről is sokan) akár csak átmeneti időre is, és nem tud angolul, az itt teljesen természetes. A tanulók nagy százalékának nem az angol az anyanyelve, legalábbis a környékünkön lévő sulikban nem ritka, hogy 25-50% a nem angol anyanyelvű tanulók aránya. Területenként eltérő és máshol akár sokkal kisebb számban is lehetnek, de mindenhol úgy kezelik őket, mint itt, azaz külön angol órájuk van (nem kell fizetni érte, ez alapból jár nekik), a tanár külön figyel rájuk. Emiatt senki nem lóg ki a sorból, mert tényleg sokan vannak így. Ezen mi nagyon aggódtunk, nálunk nem tudtak a gyerekek, tényleg egy szót sem angolul, sőt még halláscsökkenés is van a két nagyobbnál, majdnem nem jöttünk el emiatt. De tényleg, azért aztán semmi ok az aggodalomra! Ha a gyerekek elérik a professzionális nyelvtudást, akkor kerülnek ki a speciális nyelvtanuló csoportból. Ez a szint egyébként kb. 2-4 év alatt érhető el, nagyon sok mindentől függ. A közkeletű vélekedések, hogy a gyerek olyan mint a szivacs, és szívja magába a nyelvet, az csak részben igaz, mindenképpen sokat kell tanulni.

Az elementary school még nagyon játékos, a tanárnő határtalanul kedves, a 3. osztályos gyerkőcünknek nagyon tetszik az egész. „A suliban semmi sem rossz. Jók a diákok, jók a tanárok. A kedvenc tantárgyam a matek és a tesi. 28-an járunk az osztályba és 3 barátom van, jól érzem magam.” Egy dél-koreai kislány a kedvenceJ. Hasonló óráik vannak, mint odahaza, délelőtt van 3-4 órájuk, ez mindig matek, írás, társadalomtudomány vagy természetismeret, utána ebédelnek és ebéd után jön vagy a kreatív foglalkozás (ének, festés, rajz) vagy a tesi és utána még egy olvasás, ami a mi esetünkben a külön angol. Csak matekból van házi, minden nap egy oldal, egyébként nincsenek könyvek, nem látjuk a tananyagot itthon és ennek köszönhetően nem hordoznak tonnás táskákat. Olvasni minden nap kötelező kb. 20 percet, ezt egy papíron vezetni kell és az előző heti olvasási beszámolót hétfőnként be kell vinni egy másik papírral együtt, amelyiken a gyerkőcnek értékelnie kell a saját heti teljesítményét és megírja a 3-2-1-es táblázatot. A 3-2-1-es táblázat egyébként egy jó találmány, minden gyereknek fel kell sorolnia 3 dolgot, amit a héten tanult, 2 dolgot, amiért büszke magára és 1 célt, amit a következő hétre tűz ki maga elé. J

Iskolai évkönyv - Farmland Elementary School
A middle school már sokkal komolyabb. A tanulóknak minden nap 7! órája van, 4! perces szünetekkel, kivéve, amikor ebédelnek, ráadásul a szaktermek néha elég messze vannak egymástól. Sok a tananyag, rengeteg a tanulnivaló. Minden nap van házi, bár itt is csak lapokat látunk és nem is mindenből, amiből van: matek, természetismeret, társadalomismeret, angol. Itt 2 külön angolórával kezdenek, aztán jönnek mindig ugyanazok az órák, ami a fenti kötelezőkön kívül tartalmaz még tesit és valamilyen kreatív foglalkozást, a mi esetünkben ez informatika és művészetek féléves váltásban, napi két órában. Az osztály nem teljesen állandó, csak matekon és tesin vannak az anyanyelvű társaikkal, egyébként külön, így hol 20, hol 30 fős az osztály.

Iskolai évkönyv - Tilden Middle School
Itt vagyok Amerikában és nagyon jó az iskola. Nagyon kedves és segítőkész tanáraim és barátaim vannak. A legjobb barátom El Salvadorból jött és Gerardo-nak hívják. Az osztályban kb. 20-an vagyunk. Az iskolabuszon megy a zene és kényelmes…. Az iskola elég nagy, a táblára pedig elektronikus szerkentyűvel írnak, amit lehet az egérrel is irányítani. Kicsit mókás volt először, egyébként is sok a mulatás. Találkoztam már a suliban két tanárral, akik kicsit beszélnek magyarul, a férfi 2 évet Magyarországon járt egyetemre, ő jól ért és beszél magyarul, a nő inkább csak ért és csak kicsit beszél. Ilyen az én isim.” Épp most kaptuk meg az iskolai évkönyvet, ami szerint több, mint 100 országból járnak diákok az iskolába, legtöbben Mexikóból, Dél- vagy Közép-Amerikából, sokan Ázsiából. Magyarországról pedig csak mi.

Közös jellemző, hogy a szülő folyamatos e-mail kapcsolatban lehet bármelyik tanárral, ha kéri, megírják külön a házit, plusz a suli honlapján van házi feladat központ-féleség, oda is fel lehet jelentkezni, vannak házi feladat megoldó csoportok stb., tényleg rengeteg módon lehet segítséget kérni, de maguktól is folyamatosan tájékoztatnak. Pl. minden héten kapunk az igazgatótól vagy az osztályfőnöktől levelet arról, hogy mik voltak a hét fontosabb eseményei, mi lesz a következő héten, sőt kb. havonta lehet velük kávézni (!) és megbeszélni a dolgokat!!! Ilyen szempontból fantasztikusan támogató a légkör. (Persze ettől függetlenül nehéz egész nap a gyerekeknek az idegen nyelvű környezetben, de ezek elkerülhetetlenek az elején és ezzel is tisztában vannak itt, amiben tudnak, segítenek.)  

Mi azt választottuk, hogy a gyerekeket iskolabusz viszi suliba. Ők ezt nagyon élvezik, a kisebbik igényli, hogy reggel kikísérjük, integetünk neki, itt szülők-gyerekek együtt állnak fegyelmezett sorba, a nagy egyedül megy ki a megállóba, ott már ciki a szülő. Az elementary school később kezdődik, hozzánk 8.55-kor jön a busz és kb. 9.15-kor kezdődnek az órák, vissza pedig 4-re hozzák a gyerekeket, a middle school ebben a tekintetben is szigorúbb, 7.15-re kell kint lenni a buszmegállóban és 7.50-kor indul a tanulás, viszont előbb is végeznek, már 14.50-re hazaérkezik a busz, azaz a gyerekJ

Rengeteg szünet van, sok egynapos vagy csak fél napra kell bemenniük. Idén a kemény tél, a sok hó és jég miatt volt néhány bónusz nap, vagy későbbi kezdés is. Ezeket elvileg pótolni kell, bár központilag lehet felmentést kérni és akkor mégsem eszik olyan forrón a kását. Így hát a 9 hószüneti napból kettőt kellett pótolni, egyet húsvétkor, egyet meg nyáron.

Mi egyelőre 10 hónapra jöttünk, s egyelőre úgy tűnik, megyünk haza. Ezért otthon is vizsgázniuk kell a gyerekeknek, tehát egyik gyerkőcünkkel a 3., a másikkal a 6. osztályos tananyagot nyomatjuk párhuzamosan, és mindkettő, de főleg a 6-os nagyon kemény így minden egyéb mellett, miközben szeretnénk a skacoknak időd hagyni arra is, hogy élvezzék az életet és öröm legyen az ittlét. Talán ez a legnehezebb része, de Igyekszünk egyensúlyozni és azon vagyunk, hogy siker koronázza minden próbálkozásunkat.J

Az ovikról nem sokat tudunk, ha maradunk, akkor majd mesélünk… Annyi biztos, hogy egy kisebbfajta vagyont lehet otthagyni, nagyjából havi 700-900 dollárról indul az egész napos ovi, felső határ a csillagos ég. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése