2013. december 15., vasárnap

A nagy hűHÓ

 
Egy jóravaló iskolás legszebb álma, hogy egy sötét, hideg hétfő reggel álmosan kikukucskál a takaró alól és azt mondják neki, hogy „Nyugodtan feküdj vissza, ma nem lesz iskola.” Na, ez a csodás álom nálunk itt most valóra vált. Erre persze ugyanezen iskolás olyan izgalomba jön, hogy alig bírja elhinni és záporoznak a kérdések, hogy „Tényleg? Nem álmodom? Biztos?” És amikor végre elhiszi, akkor nagy örömében alig bír visszaaludni… na jó, azért sikerült!

Szóval az történt, hogy esett egy kis hó. De tényleg csak egy pici, mondjuk 4 centi. Otthon ötször ekkora hó is még teljesen átlagos és kb. tízszer ekkora kellene, hogy hószünetet rendeljenek el, de a csodálkozás annyira nem zavart minket abban, hogy élvezzük a helyzetet. A jóság tovább fokozódott, mert a hó újrakezdte és végül egész szép hó kerekedett, így aztán kedden megismétlődött a csoda és egy szép hosszú hétvégét kapott minden család. (Mondjuk nem tudom mit csinálnak ott, ahol mindkét szülő dolgozik és nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet.)
 
A rendkívüli intézkedés egyébként teljesen érthetővé válik, ha meggondoljuk, hogy az iskolások nagy többségét iskolabuszok szállítják a sulikba (csak Maryland államban vagy 600 ezret), és a gyerekek biztonságát nagyon fontosnak tekintik. Az iskolabuszok egyébként is nagy figyelmet kapnak (a közlekedési szabályok külön kitérnek rájuk, minden autós óvatosan közelít feléjük, szabálysértés esetén hatalmas büntetéseket szabnak ki), tényleg nagyon igyekeznek vigyázni a gyerekekre és nem kockáztatják, hogy az iskolásokkal teli busz csúszkáljon a jégen vagy elakadjon a hóban. Egy sokadik plusz pont az itteni iskoláknak. És persze a legtöbb állami, szövetségi munkahely sem nyitott ki DC-benJ. Iskolaszünet elrendeléséről egyébként hajnal ötig kell dönteni a helyi hatóságoknak és ha a bezárás mellett döntenek, akkor azt közzéteszik a helyi médiában, ezért figyelni kell reggelente a tévét, rádiót, internetet, de fel lehet iratkozni sms-értesítésre is.
Így esett, hogy még csak december elején járunk, de már megvolt az összes szokásos téli élmény: hóesés, hóember, hócsata, hóangyal, hószünet és társai. Most van még egy hét iskola és utána itt a téli szünet! De jóJ

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése